Papiersoorten

Wat zijn zijn nu toch al die termen waar zo vaak mee wordt gegoocheld – A4, A5, gewikkeld, 135grams … Deze en nog meer termen proberen wij op deze pagina te verduidelijken. Mocht u na het lezen van deze pagina toch nog met vragen achterblijven, aarzel dan niet ons te contacteren.

Formaten

De afmetingen van uw flyer of folder worden dikwijls aangeduid met een letter A, gevolgd door een cijfer. Het is een Europese standaardaanduiding voor papierformaten. Een A4-tje kent u wel, dit is het standaard briefpapier, printerpapier, tijdschriftformaat … Een A5-formaat is dan weer de helft van een A4, A6 is de helft van A5, enz … Omgekeerd is A3 dubbel zo groot als A4, enz … Zie onderstaande tekening om een en ander te verduidelijken.

papierformaten

bron: Wikipedia

Ook veel voorkomend is DIN Lang of US formaat, dit is het formaat dat past in een lange enveloppe, en is gewoon 1/3 van een A4 formaat (9,8 x 21 cm).

Din lang

Het standaardformaat van visitekaartjes is 8,5 x 5,5 cm. Dubbelgevouwen kaartjes kunnen zowel in de lengte als in de hoogte.

Uiteraard zijn er hiernaast ook nog andere formaten mogelijk, vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Gewichten

De “dikte” van papier wordt altijd uitgedrukt in een grammage. Meest voorkomend voor flyers en folders is 135 grams, het typische papier voor een dunne folder of flyer. Het is veelgebruikt, is daardoor goedkoop en dus ideaal voor grote oplages of om uw budget onder controle te houden. Toch is het stevig genoeg om niet “goedkoop” aan te voelen, en is net iets zwaarder dan gewoon printerpapier (typisch 80 – 90 grams). Als het iets luxueuzer mag zijn dan kan u gaan naar grammages van 300 – 400 om letterlijk een “stevige” indruk na te laten. Ook tussengrammages zijn mogelijk.

Visitekaartjes worden typisch op 300 – 400 grams papier gedrukt.

Overige

gewikkeld
Folder waarbij een A4 formaat wordt gevouwen naar een drie-luik (het gesloten formaat is dus DIN Lang (US)). Bij het harmonica-type (afbeelding rechts) wordt de achterflap in tegenstelling tot bij “gewikkeld” (afbeelding links), naar achteren geplooid.  
folder – flyer
Het verschil tussen een folder en een flyer is vrij simpel: zit er een plooi in, dan noemen we het een folder. Zonder een plooi is het een flyer.
spotlak
Glanzende laklaag die enkel op specifieke plaatsen wordt aangebracht, en dus niet over het gehele ontwerp zoals bij de standaard lak of folie. Ideaal om een bepaald woord of afbeelding extra te benadrukken.
spotlak
relieflak
Zoals spotlak, maar dit wordt nog meer in de hoogte opgebouwd waardoor er een voelbaar effect ontstaat.
letterpress
Zie onze letterpress-pagina