Letterpress: nostalgisch drukwerk met een extra uitstraling

letterpress visitekaartjes en uitnodigingen

Als u op zoek bent naar naar drukwerk dat net dat tikkeltje anders is, dan is letterpress zeker iets voor u!

Het is een oude druktechniek die bestaat sinds de 15e eeuw, maar die door het gebruik van offset en digitaal voor een groot stuk was verdwenen. Toch vindt ze vandaag de dag steeds meer en meer terug zijn ingang. Wellicht omdat met deze techniek mooie dingen mogelijk zijn die met geen enkele moderne drukpers kunnen verwezenlijkt worden. Bij deze techniek wordt het ontwerp immers niet alleen ingekleurd, maar ook nog eens fysiek ingedrukt in het papier zodat er een voelbaar relief ontstaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale zachtere papiersoorten, zoals katoenpapier, die zich makkelijk laten “indrukken”. Letterpress is dus een ideale techniek voor wie op zoek is naar originele visitekaartjes, uitnodigingen, geboortekaartjes …

Het zal u wellicht verbazen dat in de hoogtechnologische wereld van vandaag, deze techniek vandaag toch nog grotendeels manueel wordt uitgevoerd, en dit veelal op oude, authentieke drukpersen die de respectabele leeftijd van 100 jaar reeds overschreden hebben. Kleuren worden met de hand gemengd en aangebracht op de drukplaat. Kaartjes worden met de hand in de pers geplaatst, kaartje voor kaartje … De machine zelf wordt soms met een voetpedaal aangedreven, soms elektrisch.

Bent u overtuigd? Contacteer ons dan vandaag nog en vraag vrijblijvend een prijs aan. Enkele prijsvoorbeelden vind u overigens hier.